foreo.pl Załóż darmowe forum

co myślicie o maturze z matmy???;/

Piszcie o czym tylko chcecie.

co myślicie o maturze z matmy???;/

Postprzez SaBiNa Pon Wrz 21, 2009 8:36 pm

co myślicie o obowiązkowej maturze z matmy??? :shock:
SaBiNa

Dołączenie: Pon Wrz 21, 2009 8:16 pm

Re: co myślicie o maturze z matmy???;/

Postprzez arnoldinho71 Wto Wrz 22, 2009 7:49 pm

Ja jako typowy ścisłowiec uważam, że powinna być obowiązkowa, ponieważ na uczelniach jest za dużo humanistów - przyszłych bezrobotnych. Już teraz brakuje w Polsce kilkanaście tysięcy inżynierów, więc ścisłe studia są gwarancją dobrej pracy.
arnoldinho71
Administrator

Dołączenie: Nie Cze 28, 2009 6:17 pm

Postprzez Boomer Sob Wrz 26, 2009 8:50 am

Ja też uważam że to dobrze że wprowadzili maturę z matmy. I nie ma znaczenia to to, że ją lubię, ale myślę że ludzi powinni umieć liczyć. Nieraz spotkałem się z sytuacja że ktoś w sklepie np. kwotę do zapłaty za 2 chleby za 1,70 liczył na kalkulatorze :o . Dlatego myślę że nacisk na matematykę powinien być większy niż przez ostatnie lata, poza tym matura podstawowa jest na takim poziomie że każdy gimnazjalista by ja zdał (a jak będzie obowiązkowa to poziom pewnie jeszcze obniżą). Biorąc pod uwagę możliwość korzystania z karty wzorów to będzie ona sprawdzała tylko wspomnianą przeze mnie wyżej umiejętność liczenia (tylko już nie pamiętam, czy tam można używać kalkulatorów ? :lol: ).
Boomer

Postprzez arnoldinho71 Nie Wrz 27, 2009 9:33 am

Z tego co wiem, to można używać kalkulatorów, ale muszą to być te z podstawowymi działaniami.
Naukowych nie wolno.
arnoldinho71
Administrator

Dołączenie: Nie Cze 28, 2009 6:17 pm

Postprzez Mikado Czw Lis 26, 2009 1:24 pm

Ja też jestem za maturą z matmy, choć dla mnie to obojętne bo i tak mam zamiar zdawać matmę rozszeżoną
Teraz jestem w 1 klasie LO (fakt że na mat-fiz'ie) i na początku września pani z matmy dała nam arkusz z ubiegłorocznej matury z matmy (podstawowej) i w ciągu niecałych 2 lekcji (pod rząd) mieliśmy zrobić jak najwięcej ja miałam 86%- z tych co zrobiłam to 1 pkt mi odpadł w zadaniu z treścią. Więc nie jest tak źle, poziom niektórych zadań (zwłaszcza większości zadań zamkniętych) jest wg mnie powalający. Typu: niedawno na jakiejś próbnej trzeba było wybrać który z wzorów skróconego mnożenia jest na kwadrat sumy, a odpowiedzi były takie że tylko ten właściwy był wogóle wzorem skróconego mnożenia :)
Mikado

Dołączenie: Czw Lis 26, 2009 12:35 pm

Powróć do Hyde Park

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości